Tillbaka till manualer

Välkommen till vår FAQ. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får. Vi hoppas att den här kan hjälpa dig att snabbt få svar på dina frågor! :)

Det finns flera saker du kan göra för att se till att du får bästa non-stick-resultat med vår non-stick-beläggning.


Seasoning. Värm upp en tesked olja och låt den svalna på stekpannan. Torka sedan av det och rengör det. Detta kan hjälpa till att snabbare mogna pannan och få en bättre non-stick-beläggning.

Använd låg värme. Vår stekpanna är utformad för att absorbera värme mycket effektivare än andra stekpannor, så det rekommenderas att använda lägre värmeinställningar än vad du normalt skulle göra.

Tålamod. När du hanterar mycket kladdiga livsmedel, som ägg, är tålamod det viktigaste. Att tillaga det perfekta ägget på en ONYX COOKWARE™-stekpanna utan smör eller olja handlar helt enkelt om att använda låga temperaturer och sedan låta ägget vara och bli klart utan att flytta det runt hela tiden. Om du upplever att saker inte lossnar från non-stick-beläggningen är det oftast ett tecken på att du bör låta det vara tills det har värmts upp/kokats/stekts, varefter det kommer att lossna från pannan mycket lättare!

Vi har två typer av non-stick-beläggningar: vår keramiska och vår Original.


Vår keramiska non-stick-beläggning är gjord av naturliga material. Keramiska beläggningar består främst av kiseldioxid (sand), som bildar en typ av lera som samverkar med metallen i stekpannan. Detta är en organisk kombination som ger en helt kemikaliefri non-stick-upplevelse. Den keramiska beläggningen gör produkten helt fri från PFC och PFAS. Det innebär att den inte innehåller några former av fluoriserande ämnen eller kemikalier.

Vår Original non-stick-beläggning är gjord av materialet PTFE, eller Teflon som det kallas i vardagen. PTFE är en av de mest använda non-stick-beläggningarna i världen och finns i otaliga kvaliteter och priser. Vi använder en högkvalitativ japansk PTFE som ger maximal hållbarhet. En vanlig missuppfattning är att förväxla PTFE/Teflon med PFOA, PFOS eller andra hälsofarliga kemikalier i PFAS-familjen. PFOAS, PFOA och PFOS är förbjudna ämnen som naturligtvis inte används i våra köksredskap.

Först och främst en förklaring av alla dessa förkortningar:

PFAS = Samlingsnamn för en hel mängd fluorbaserade ämnen. Det inkluderar både farliga, olagliga ämnen och helt vanligt använda ämnen som varken är olagliga eller farliga.

PTFE = Den tekniska beteckningen för den mest använda non-stick-beläggningen i världen, även känd som TEFLON. PTFE är en del av den mängd fluorbaserade ämnen som ingår i PFAS-familjen.

PFOA / PFOS = De två farliga ämnena som förbjöds för många år sedan och som också ingår i den stora mängden ämnen som tillhör PFAS-familjen.

PFAS-ämnen är alltså inte per definition olagliga eller giftiga att använda. Det gäller också för PTFE / TEFLON, som finns nästan överallt där produkter med non-stick-ytor tillverkas.

Men både PFAS och PTFE / TEFLON är i sin natur fluorbaserade ämnen. Om man vill undvika användningen av fluorinnehållande ämnen bör man naturligtvis inte köpa en produkt med PTFE / TEFLON.


Men tillbaka till frågan: Finns det PFAS i vår beläggning?

När det gäller våra egna stekpannor har vi två typer av beläggningar:

Den ena är en keramisk beläggning, som är helt fri från alla PFAS-ämnen. Alltså inga fluorinnehållande ämnen är involverade på något sätt i tillverkningen. En keramisk beläggning görs i grund och botten av sand/lera som bakas. Den är därmed det som TÆNK skulle klassificera som "PFC-fri och PFAS-fri".

Den andra är vår Original-beläggning, som är en PTFE / Teflon-beläggning och som i sin natur därför innehåller PFAS.

Det är viktigt för oss att understryka att PTFE / Teflon-beläggningen på våra Original-stekpannor inte är giftig eller avger något fluor till din mat. Alla produkter - inklusive beläggningen på våra stekpannor - uppfyller strikta kvalitetskrav och har testats enligt alla gällande standarder för livsmedelssäkerhet.

Det korta svaret är: Nej - om de gör det så täcks detta av vår garanti!

Det långa svaret är: Våra produkter är tillverkade av rostfritt stål och aluminium. Därför delar våra produkter samma egenskaper som andra som är tillverkade av samma material, vilket innebär att de inte bör utsättas för kallt vatten direkt efter användning. Vi rekommenderar starkt att du alltid låter den svalna först.

Men vi har arbetat hårt för att säkerställa att våra produkter är tillräckligt robusta för att klara allt de kan bli utsatta för i ett kök, och därför täcker vår garanti alla deformationer, bucklor eller andra förändringar av formen!

Namnet och måtten på våra stekpannor anges i centimeter. En 26 cm stekpanna kallas så eftersom den mäter 26 cm från övre innerkant till övre innerkant. Detta är ett standardiserat sätt att ange måtten på stekpannor, vilket gör det enkelt att hitta en passande lock, eftersom lockets mått anges med den innersta kanten som passar in i en kastrull eller stekpanna med samma centimeter-angivelse.

För att hitta fler mått för stekpannan, kastrullen eller en annan produkt, scrolla till botten av produktens egna sida.

Beroende på hur du lagar mat och dina förväntningar på din stekpannas egenskaper kan det finnas skillnader i vilken modell som passar dig bäst. Därför har vi nedan specificerat skillnaderna mellan de två beläggningarna som du kan välja mellan.


Skillnader mellan pannorna:

Originalpannor har följande viktiga egenskaper/skillnader:

Beläggningen består av ett PTFE-lager, vilket är ett mer flexibelt lager som ger pannan ökad hållbarhet.

På grund av den ökade hållbarheten kan du använda stålull på denna panna.


Keramiska pannor har följande viktiga egenskaper/skillnader:

På grund av det keramiska lagret är non-stick-effekten bättre än på de ursprungliga PTFE-pannorna.

Även om non-stick-effekten är bättre är hållbarheten lägre. Det betyder att stålull INTE kan användas på keramiska pannor


Gemensamma styrkor för båda typer av beläggningar:

Du kan använda trubbiga metallköksredskap i båda typerna av stekpannor, och båda stekpannorna kan användas på alla typer av spisar. Båda modellerna tål rengöring med tvål och syrahaltig mat, vilket är olika ändar av pH-skalan.

Ja, du kan sätta ditt avtagbara handtag i diskmaskinen, men vi föreslår att du tvättar ditt avtagbara handtag med en fuktig trasa om det inte är alltför smutsigt..

Du kan enkelt hitta denna information genom att gå till produktsidan för den stekpanna eller kastrull du vill veta vikten på. Det finns en illustration längst ned på sidan som visar vikten och måtten på produkten.