UNIKA ERBJUDANDEN & EXKLUSIVA GÅVOR – HELA NOVEMBER

Baka dig varm genom vintern med fyra recept fulla av julstämning

Baka dig varm genom vintern med fyra recept fulla av julstämning

Maria Sørensen |

Det är något alldeles speciellt med att sätta på ugnen en kall vinterdag. Snöflingorna faller utanför (eller regnet smattrar mot rutan), och doften av kanel, smör och nybakade kakor sprider sig i hela hemmet. Det är just sådana stunder som gör vintern magisk.
Här får du fyra recept som fyller både hemmet och hjärtat med julstämning – alla bakade med hjälp av ONYX Cookware.

(Jul)muffins med äpple och kanel med buttercream-frosting

Det är något oemotståndligt med kombinationen av saftiga äpplen, varm kanel och len frosting. De här muffinsen är som små bitar av jul – mjuka, söta och fulla av värme. Perfekta till adventsfikat, dessertbordet på julmiddagen eller en stilla vintereftermiddag med en kopp te.

Ingredienser (ca 10 st)

Muffins:

  • 75 g mjukt smör

  • 60 g rörsocker

  • 60 g farinsocker

  • 170 g vetemjöl

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 3 tsk kanel

  • 1 nypa salt

  • 1½ tsk bakpulver

  • 3 ägg

  • 300 g grovrivet äpple

Buttercream-frosting:

  • 250 g mjukt smör (rumstempererat)

  • 500 g florsocker

  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljextrakt)

Så gör du:

  1. Lägg smör, rörsocker och farinsocker i ONYX Cookwares köksmaskin och vispa tills smeten är ljus och fluffig.

  2. Blanda mjöl, vaniljsocker, kanel, salt och bakpulver i en skål.

  3. Tillsätt äggen ett i taget och vänd ner de rivna äpplena (rivna med ONYX Cookwares multifunktionella grönsakshackare).

  4. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i 180 °C i ca 20 minuter. Låt svalna helt.

  5. Frosting: Vispa smöret ljust och luftigt i köksmaskinen. Tillsätt florsocker och vanilj lite i taget och fortsätt vispa tills frostingen är krämig.

  6. Fyll en spritspåse och dekorera de avsvalnade muffinsen.

Tips: Pudra med lite kanel eller dekorera med små sockerpärlor för extra julkänsla.

Spröda vaniljkransar

Vaniljkransar är jul i sin mest klassiska form. Den välbekanta doften av smör och vanilj som sprider sig i huset väcker barndomsminnen och skapar riktig julstämning. Det här är småkakor som samlar generationer – och de smakar precis lika gott som de doftar.

Ingredienser (ca 30 st)

  • 80 g mandlar

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)

  • 180 g socker

  • 200 g mjukt smör

  • 1 ägg

  • 250 g vetemjöl

Så gör du:

  1. Mixa mandlarna till fint mandelmjöl med ONYX Cookwares trådlösa stavmixer-hackare och blanda med lite av mjölet.

  2. Vispa smör, socker och vanilj i köksmaskinen och tillsätt ägget.

  3. Rör ner mandelmjölet och sedan resten av vetemjölet tills degen är jämn och smidig.

  4. Fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa ut kransar på bakplåtspapper.

  5. Grädda i 200 °C (180 °C varmluft) i 10–12 minuter tills de är lätt gyllene.

  6. Låt svalna och förvara i en tät kakburk – om du inte hinner äta upp dem direkt.

Tips: Gör gärna en dubbel sats – de brukar försvinna snabbare än man tror!

Cookies med M&M’s

När julen bjuder in till färg och lek är dessa cookies den perfekta lösningen. Spröda i kanterna, sega i mitten och fulla av färgglada M&M’s – de får både barn och vuxna att le. Perfekta till julbaket med familjen eller som en söt liten present i julstrumpan.

Ingredienser (ca 10 cookies)

  • 125 g smält smör

  • 150 g vetemjöl

  • 25 g fullkornsvetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 250 g rörsocker

  • 3 g salt

  • 1 ägg

  • 150 g M&M’s + extra till garnering

Så gör du:

  1. Vispa smör, socker och ägg i ONYX Cookwares köksmaskin.

  2. Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten.

  3. Vänd ner M&M’s (spara lite till toppen).

  4. Låt degen vila i kylskåp i ca 1 timme.

  5. Forma bollar, lägg dem på bakplåtspapper och tryck fast några extra M&M’s ovanpå.

  6. Grädda i 180 °C i 10–12 minuter tills kanterna är gyllene.

  7. Låt svalna något på plåten innan du flyttar dem till galler.

Tips: Vill du ha en mer “vuxen” variant? Byt ut M&M’s mot hackad mörk choklad och lite flingsalt.

Äppelmuffins med ingefära och kanel

Det finns få saker som slår doften av äpple, kanel och ingefära som sprider sig i huset när dessa muffins gräddas i ugnen. De smakar av värme, omtanke och stilla vinterro – perfekt till frukost, eftermiddagsfika eller som ett mysigt bakprojekt en ledig dag.

Ingredienser (ca 10 st)

  • 2 ägg

  • 120 g socker

  • 120 g smör

  • 2 stora äpplen

  • 5 cm färsk ingefära (eller 1 tsk malen)

  • 150 g vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk kanel

  • 1 tsk vaniljsocker

  • ½ tsk kardemumma

  • En handfull hasselnötter

  • 1 stort äpple till garnering

Så gör du:

  1. Vispa smör, socker och ägg i ONYX Cookwares köksmaskin tills smeten är ljus och fluffig.

  2. Riv äpplena grovt och ingefäran fint med ONYX Cookwares grönsakshackare och vänd ner i smeten.

  3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner det.

  4. Fördela smeten i muffinsformar och toppa med äppelskivor och hackade hasselnötter.

  5. Grädda i 180 °C i 20–25 minuter.

Tips: Pudra med lite florsocker innan servering – det ger en snöliknande yta och extra julstämning.

Julen börjar i köket

Oavsett om du bakar med barnen, bjuder in vänner på adventsfika eller bara njuter av en stilla stund med doften av nybakat – så börjar julen just här, i köket.

Med ONYX Cookware köksmaskin, stavmixer och grönsakshackare blir bakningen inte bara enklare – utan också ännu mysigare.
Sätt på ugnen, ta fram förklädet och låt doften av smör, vanilj och kanel fylla hela hemmet. Julen är igång.