Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om våra stekpannor och grytor. Vi hoppas att denna FAQ-sektion ger dig svaren du söker. Om du inte hittar det du letar efter, är du alltid välkommen att kontakta oss direkt!

För att få bästa resultat från din ONYX COOKWARE™ stekpanna eller gryta, följ bara tipsen nedan.

1. Börja med att noggrant rengöra din panna innan du använder den för första gången.

2. Förvärm pannan några minuter på låg eller medelvärme innan du lägger till maten. En förvärmd panna hjälper till att säkerställa de bästa non-stick-egenskaperna. Det är viktigt att använda låg till medelhög värme eftersom hög värme kan skada beläggningen över tid. Våra stekpannor är utformade för att absorbera värme mycket mer effektivt än andra stekpannor. Därför rekommenderar vi att du använder lägre värmeinställningar än du normalt skulle. Du kan eventuellt använda lite olja eller smör för stekning, se bara till att förvärm pannan som beskrivet ovan innan du häller oljan i pannan.

3. När du hanterar mycket klibbig mat som ägg, är det viktigt att vara tålmodig. Att tillaga det perfekta ägget på en ONYX COOKWARE™ stekpanna utan smör eller olja är en kombination av att använda låga temperaturer och sedan låta ägget bli klart utan att röra om hela tiden. Om du märker att din mat inte släpper från non-stick-beläggningen är det oftast ett tecken på att du behöver låta det koka lite längre tills det har värmts upp, kokat eller stekt ordentligt. Då kommer det att släppa från pannan mycket lättare!

4. Rengör pannan noggrant efter användning. Du kan rengöra den med varmt vatten och mild diskmedel samt en silikonsvamp, rengöringssvamp eller rengöringsborste.

Våra pannor är gjorda av en keramisk non-stick-beläggning tillverkad av naturliga material. Keramiska beläggningar består huvudsakligen av kiseldioxid (sand), vilket bildar en typ av lera som samarbetar med metallen i pannan. Det är ett samarbete som erbjuder en helt kemikaliefri non-stick-upplevelse. Den keramiska beläggningen innebär därför att produkten är fri från PFC och PFAS. Det betyder att den inte innehåller några typer av fluorescerande ämnen eller kemikalier.

För att förstå dessa begrepp bättre har vi först listat en definition av varje term:

PFAS: Är en samlingsbeteckning för en mängd fluorhaltiga ämnen. Det inkluderar både de farliga och olagliga ämnena, samt de helt vanliga ämnen som varken är olagliga eller skadliga.

PTFE: Den tekniska benämningen för den mest vanliga och mest använda non-stick-beläggningen i världen, även känd som TEFLON. PTFE är en del av gruppen fluorbaserade ämnen som ingår i PFAS "familjen".

PFOA/PFOS: Dessa två farliga ämnen som förbjöds för många år sedan, är också en del av den stora gruppen av fluorhaltiga ämnen som ingår i PFAS "familjen".

Både PFAS och PTFE/TEFLON är i sin natur fluorbaserade ämnen. Om man vill undvika användning av fluorämnen helt och hållet bör man naturligtvis inte köpa en produkt som innehåller PTFE/TEFLON.

Men, tillbaka till frågan; Finns det PFAS i vår beläggning?

När det kommer till våra egna stekpannor använder vi en keramisk beläggning. Denna keramiska beläggning är helt fri från alla PFAS-ämnen. Det betyder att det inte finns några fluorämnen i våra produkter vid något tillfälle under produktionen. En keramisk beläggning görs av sand och lera, och bakas sedan. Därför kan den hos TÄNK klassificeras som "PFC-fri och PFAS-fri".

Det korta svaret är: Nej – Om det händer täcks det av vår garanti!

Det långa svaret är: Våra produkter är tillverkade av rostfritt stål och aluminium. På så sätt delar våra produkter samma egenskaper som andra produkter tillverkade av samma material. Det betyder att de inte bör sättas under kallt vatten direkt efter användning. Vi rekommenderar starkt att du alltid låter produkten svalna först.

Vi har arbetat hårt för att se till att våra produkter är tillräckligt robusta för att hantera allt de kan utsättas för i ett kök. Av den anledningen täcks naturligtvis alla böjningar, bucklor eller formförändringar av vår garanti!

Våra stekpannors namn och mått anges i centimeter. En 26cm stekpanna är namngiven så eftersom den mäter 26cm från den övre inre kanten till den övre inre kanten. Detta är ett standard sätt att ange mått på stekpannor, vilket också gör det enkelt att avgöra vilket lock som passar bäst. Lockets mått anges nämligen med den inre kanten som passar ner i en kastrull eller panna med samma centimetermått.

Om du är intresserad av att hitta ytterligare mått på våra stekpannor, kastruller eller någon annan produkt, kan du när som helst scrolla ner till botten av produktens egen sida och hitta fler specifikationsmått.

Du kan snabbt och enkelt hitta denna information genom att besöka produktsidan för den panna eller kastrull du vill veta vikten på. Längst ner på sidan hittar du en illustration som visar både vikt och mått på produkten.

Handtagen blir inte varma vid normal användning på spisen. Observera dock att handtagen blir varma om pannan har varit i ugnen.

Du kan sätta ditt avtagbara handtag i diskmaskinen. Vår rekommendation är dock att du tvättar ditt avtagbara handtag med en fuktig trasa om det inte är för smutsigt.