Engelsk biff

Ingredienser

  • 4 biffar
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk honung
  • 1 msk Balsamvinäger
  • 2 dl.Mjölk (för kycklingbuljongen)
  • 3 dl. potatisvatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • Såskulör
  • 600 gram potatis
  • 3–4 st. Inlagda pumpor
  • Majsmjöl
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • 1 citron
  • Inlagd pumpa som tillbehör

Anvisningar

  1. Tvätta eller skala potatisarna och koka dem i en kastrull med vatten och salt. Potatisarna bör koka i 10-20 min, beroende på storlek. Stick dem med en gaffel: När de känns mjuka och ramlar av gaffeln är de klara. Spara potatisvattnet i en skål- vi ska använda det till såsen!
  2. Skiva lökarna. Stek dem i lite smör i en panna på medelvärme. Det tar en stund för dem att få färg och bli läckra och mjuka - så börja steka dem redan i början. Smaksätt med en matsked balsamvinäger och en matsked honung.
  3. Salta och peppra biffarna under tiden, och stek dem i en smörblandning i en panna tills de är som du gillar dem bäst - kom ihåg att inte rengöra pannan! Låt biffarna vila otäckta på en tallrik.
  4. Häll nu mjölken och potatisvattnet i pannan tillsammans med en buljongtärning och koka på låg värme under omrörning. Rör ned lite majsmjöl i vatten i en kopp och häll blandningen i pannan, lite i taget, tills såsen har den konsistens du vill ha. Tillsätt kulör tills såsen är så brun som du minns den från ditt barndomshem. Krydda med salt och peppar, lite honung och eventuellt lite citronsaft.
  5. Stek de kokta potatisarna i pannan tillsammans med en matsked smör, och salta och peppra.
  6. Servera biffen med den stekta potatisen, toppad med mjuk lök och eventuellt lite grönt, om du har något hemma, samt med sås och inlagd pumpa som tillbehör.
  7. Smaklig måltid!